Hemstädning

Städning Tips

Det finns speciella rengöringsmedel för toalett, spishäll och ugn. Men många produkter är både onödiga och skadliga för miljön. Här är några tips på hur du gör för att städa miljövänligt.
Varje år köper svenska folket över 20 000 ton rengöringsmedel. Men det går att klara sig utan de flesta rengöringsmedel – det mesta går bort med såpa och vatten, eller vanliga produkter som du har i skafferiet, som ättika och bikarbonat.
Många rengöringsmedel kan vara irriterande för hud, ögon och luftvägar. Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen, säger att man ska vara observant mot parfymer och konserveringsmedel, eftersom det är ämnen som orsakar problem i form av allergi.
– Luftfräschare innehåller vanligtvis mycket parfym, och i och med att produkten sprayas är den lätt att andas in, säger hon.
En av de starkaste produkterna som används i hemmet är propplösare. De kan vara frätande och ge allvarliga skador om de används fel.
– Där är det bättre att rensa avloppet mekaniskt. Om man har använt propplösare och en rörmokare senare kommer för att jobba med rören kan han eller hon få skador från propplösare som finns kvar i rören, säger Johanna Löfbom.
I många tips för att städa miljövänligt rekommenderas ättika i stället för starka rengörings­medel. Men ättika är också frätande.
– 24-procentig ättika klassas som ett livsmedel i handeln, men hade den klassas som en kemisk produkt hade den varit märkt som irriterande för ögon och hud. Hade ättikan varit 25-procentig, alltså bara 1 procent starkare, hade den klassats som frätande. Så det är inte ofarligt att städa med ättika, säger Johanna Löfbom.

Miljömärkt och utan ­parfym

Parfymen i rengöringsprodukter förbättrar inte rengöringen, däremot är den en extra miljöbelastning. Dessutom är många allergiska. Undvik parfymerade produkter.

Investera i mikrofiber­trasor

Mikrofibertrasor fungerar till mycket, utan att man behöver använda något rengöringsmedel. De tunna fibrerna i moppen eller trasan lyfter smutsen från ytan microfiberduksom städas och lagrar smuts partiklarna. När trasan eller moppen doppas i varmt vatten öppnar sig fibrerna och släpper ut smutsen. De kan tvättas i 60 grader när de är smutsiga. Använd inte sköljmedel, då förstörs effekten.

Såpa och vatten

Det mesta går att göra rent med såpa och vatten. Fyll en blomspruta med en blandning av såpa och vatten, spruta på det du vill göra rent, och torka av. Välj miljömärkt såpa!

Ugn och spis

För att få bort envisa matrester i ugnen kan du gnida in insidan med outspädd såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Tvätta sedan ur med vatten. En smutsig spis kan du ha bakpulver på och sedan ättiksprit (12%). Låt det bubbla och fräsa ett tag, och torka sedan som vanligt med trasa och ljummet vatten.

Lös proppar i avloppet

Förebygg proppar genom att inte spola ner fett i avloppet, torka ur stekpannan med papper och släng i soporna. Rensa golvbrunnar och ­vattenlås och spola med hett vatten då och då. Vid stopp i avloppet kan du rensa mekaniskt med till exempel en vaskrensare eller rensvajer
.

Gör rent mikrovågsugnen

Kör en skål vatten med citron i på full effekt i några minuter. Torka sedan ur.citron

Rengör smutsig diskho

Ta bakpulver och strö över en fuktig ho, låt det dra en stund. Ta sedan en svamp eller ­diskborsten och diska ur. Torka sedan av med papper.

Få bort otäcka lukter

En skål ättika, vatten med citron i, eller ett glas vodka kan ta bort otäcka lukter. Har du en vaniljstång i vodka glaset luktar det även gott efter. Är det röklukt i en lägenhet kan du torka målade ytor med en blandning av ättika och vatten.

 

 

 

Fettfläckar på rostfri kyl

Rostfria kylar och frysar är snygga, men flottiga fingrar lämnar lätt fula fläckar som kan vara svåra att få bort. Lite mineralvatten på hushålls­papper är en metod. Är fläckarna riktigt envisa kan även lite bakpulver komma till pass.

Kalkavlagringar i badrum och kök

Gnid en halv citron mot kalkavlagringar, vänta några minuter och torka sedan av med fuktad trasa. Detta går också att göra med citronsyra. Häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola sedan.
https://www.youtube.com/watch?v=eyIla180EdE&feature=youtu.be

*****  Så funkar våra städtjänster  ***** 

Ordinarie pris på hemstädning är 150 kr/tim med rut-avdrag. Du kan köpa abonnemang med intervallet varje vecka, varannan vecka eller var fjärde vecka.

 

Så blir du kund

  • Vi börjar alltid med ett hembesök. Då kommer vi hem till dig för att prata om vilken, och hur mycket, städning du behöver hjälp med. Hembesöket är alltid kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.
  • Efter hembesöket dokumenterar vi ditt hem i en städbeskrivning, så att vi kan utföra städningen som du vill ha den, varje gång.
  • När du valt att bli kund hos oss så kommer vi överens om antal timmar och vilken veckodag du vill att vi ska komma. Därefter får du veta vem som blir din proffsig städare och vi kvitterar ut en nyckel.
  • Vid start får du ett städpaket med microtrasor och moppskaft. Våra städmedel som är märkta med Bra miljöval budas hem till dig och fylls på när de tar slut. Vi använder din egen dammsugare.
  • Vi inleder din regelbundna hemstädning med bra tips.

kunden  nycklar

När vi byter nycklar med dig undertecknar vi dokument om det.

Uppföljning

Din kontaktperson ringer dig dagen efter städningen och stämmer av hur du tyckte att det gick. Om du inte är nöjd med städningen åtgärdar vi detta omgående kostnadsfritt. Om allt känns bra går vi vidare i processen.

 

TIDSUPPSKATTNING – HEMSTÄDNING

Flera saker spelar in i bedömningen av hur lång tid ditt hem tar att städa, men här nedan följer en grov uppskattning över hur lång tid en normal hemstädning beräknas ta (vid städning varannan vecka). Observera att starta städning och storstädning tar längre tid, samt att alla hem är olika vilket gör att tiderna kan variera från listan nedan.
1-50          kvm: 3 timmar (minimum 3 timmar)
51-75        kvm: 3-4 timmar
76-100     kvm: 4,30 timmar
101-130    kvm: 4,30-5 timmar
131-170     kvm: 5-6 timmar
171-200    kvm: 6-8 timmar

 

 

Startpaket EKO för veckostädning :

Med veckostädning rekommenderar vi att du köper startpaket med miljö städare och trasor, som vi kommer att använda för rengöring i ditt hem och du behöver inte köpa dom via själv.

Startpaket kostnad

Startpaket EKO material är kostnad 200 kr plus momsen  en gång per månaden via  abonnemang.

Rutiner för städning och hygien

Enligt 26 kap 19 § miljöbalken ska alla verksamheter bedriva egenkontroll och som en del av detta bör det finnas rutiner för städning, rengöring och, i vissa fall, tvätt. Vid situationer med smittspridning i samhället är det extra viktigt att verksamheterna följer rutinerna.
Folkhälsomyndighetens vägledning om hygien, smittskydd och städning kan användas som stöd även i detta läge. Våra allmänna råd (FoHMFS 2014:19) om städning i skolor, förskolor, fritidshem och öppen fritidsverksamhet gäller som vanligt. Utöver råden kan stöd och råd hittas i bland annat handboken om objektburen smitta samt i våra vägledningar om asylboenden och om tillfälliga boenden. All tillsynsvägledning som Folkhälsomyndigheten har finns att hitta på vår webbplats.

 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/halsoskyddstillsyn/

 

 

No products were found matching your selection.

Scroll to top